Titel: Misslyckat "trollskott".

Meddelare: Hemmansägare Nils Selin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Det var en här i byn, som hette Per Bärs'n (Per Bertilsson). Han hade en dotter, som tjänade hos Kristoffer Fredriksson i Risnäs. Denne hade ställt sig i "osåt" (ovänskap) med lapparna, som därför skickade honom en "spåsändning", men det tog fel och träffade i stället pigan. Hon blev liggande svårt sjuk. Ingen visste, varpå det berodde. Men så skickade fadern hennes bud på "Hovslagar Hans" och fick honom att komma till Avaträsk. Hans såg i brännvin huru det hängde ihop. Så skulle han skjuta emot, men han fick ingen i gården till hjälp, varför han kom till min far, Sven Ersson, som var känd för att inte vara rädd av sig. Far skulle ta med sig bössan, som han också gjorde. På vägen härifrån och till andra gården frågade Hans honom upprepade gånger, om han var "säker" d.v.s. inte rädd. Far bad honom bara gå. Han ansvarade för sig. Då de kom fram, sade Hans: "Det är nog redan för sent, ty likkistan har kommit fram, men lappkvinnan sitter bakom den, och jag skall göra, vad jag kan". Så lät han far se i brännvinsflaskan, och där syntes mycket riktigt en likkista och bakom den satt en lappgumma. Så skulle far ladda bössan. Då han slagit i krutet, kom Hans med en liten papperslapp, som han stoppa ned till förladdning, varpå far fick stöta ned kulan. Så sade Hans till honom att skjuta på bilden i flaskan. Hans steg bakom far och lade bägge sina händer på hans axlar. Då det small, föll Hans raklång i golvet alldeles som död. Att så skulle ske, hade han förutsagt, och så hade han befallt honom, att han skulle skaka honom hårt, tills han kom till livs, och det gjorde han. Då han sedan såg efter stod flaskan hel och orörd på bordet, men bilden i den var borta. Ävenså var det omöjligt för honom att finna något kulhål i väggen, fast de höll till inne i en liten kammare. Det var emellertid för långt gått med flickan. Hon dog och lappgumman redde sig.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1413